Przepisy

Wszystkie przepisy

Kabanosy królewskie w cieście francuskim

Ciasto można przygotować własnoręcznie (przepis poniżej) lub użyć gotowego ciasta francuskiego.

Karkówka pieczona w musztardzie

1. Karkówkę myjemy, osuszamy i kroimy w plastry o grubości około 1,5cm .
2. W misce mieszamy wszystkie składniki marynaty. Do marynaty wkładamy karkówkę i marynujemy przez noc.

Pizza leśna z kiełbasą myśliwską

1. Do misy wlewamy letnią wodę i rozpuszczamy w niej cukier, dodajemy rozkruszone drożdże. Odstawiamy na 10-15 minut w ciepłym miejscu, pod przykryciem.
2. Mąkę przesiewamy do dużej misy. Dodajemy sól. W środku mąki robimy zagłębienie i wlewamy drożdże. Dokładnie łączymy ze sobą wszystkie składniki. Dolewamy oliwę.

Roladki z Szynką ze spiżarni Mistrza

1. Serek śmietankowy mieszamy z chrzanem.
2. Następnie smarujemy nim tortillę, układamy plastry szynki i wykładamy rukolę.
3. Całość zwijamy w rulonik.

Kanapka z Krakowską suchą

1. Ugotowane jajko drobno posiekaj. Dodaj majonez i ketchup oraz posiekaną natką pietruszki. Dokładnie wymieszaj na jednolitą pastę.
2. Powstałą pastą posmaruj pieczywo. Na każdą z posmarowanych kromek nałóż Krakowską suchą, sałatę oraz plasterki ogórka.

Schab pieczony ze śliwką

1. Schab myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Za pomocą ostrego i długiego noża robimy “tunel” dla wkładania śliwek. Wykonujemy okrągłe ruchy, tak aby wydrążyć dziurę. Powtarzamy z drugiej strony.
2. Dokładnie nadziewamy śliwkami, tak aby wypełnić cały otwór.

Sałatka z kaszy gryczanej białej

1. Kaszę wsypujemy do garnka, zalewamy szklanką wrzątku, solimy i gotujemy 10 min na wolnym ogniu. Studzimy, mieszamy delikatnie, aby ziarna rozdzieliły się, przekładamy do miski
2. Jajka gotujemy na twardo, odcedzamy i zalewamy zimną wodą do całkowitego ostygnięcia.

Rolada z indyka nadziewana kaszanką

1. Filet z indyka nacinamy w jeden płat i rozbijamy delikatnie mięso. Przyprawić solą, pieprzem, papryką słodką i wędzoną.
2. Odstawiamy do lodówki. Kroimy drobno cebulę i przesmażamy ją na oleju. Dodajemy kaszankę obraną z osłonki i pokrojoną. Przesmażamy razem i studzę.

Hamburgery z łopatki

1. Zmielone mięso z łopatki przełożyć do miski w, której będzie nam dobrze mieszać. Do łopatki dodajemy musztardy, cebulkę pokrojoną w kostkę, sól, wodę oraz tymianek. Po dodaniu wszystkich składników, mięso dokładnie wyrabiamy ręką do uzyskania spójnej masy. Przygotowane mięso wkładamy do lodówki na około godzinę.

Biała kiełbasa podsmażona z cebulką

1. Rozgrzewamy na patelni niewielką ilość oleju.
2. Cebulę obieramy, kroimy w piórka.
3. Wrzucamy cebulę na rozgrzany olej.

Kaszanka pieczona z jabłkiem i cebulką

1. Cebulę kroimy w piórka, a jabłka ze skórką kroimy na cząstki bez nasion.
2. Kaszankę bez zdejmowania jelita kroimy w grube plastry.
3. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebule z solą aż się zarumieni.