Schab pieczony ze śliwką
Składniki:
- 1,5 kg Schabu wieprzowego bez kości
- 20 dag suszonych śliwek
- 1 łyżka tymianku
- 1 łyżka przyprawy uniwersalnej typu Kucharek
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- 1 łyżeczka papryki ostrej mielonej
- 1 łyżeczka przyprawy do zup i potraw Kucharek
- 2 łyżki masła
Przygotowanie:
- Schab myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Za pomocą ostrego i długiego noża robimy “tunel” dla wkładania śliwek. Wykonujemy okrągłe ruchy, tak aby wydrążyć dziurę. Powtarzamy z drugiej strony.
- Dokładnie nadziewamy śliwkami, tak aby wypełnić cały otwór.
- Przyprawy mieszamy. Powstałą mieszanką nacieramy cały schab, aby był jeszcze bardziej aromatyczny.
- Mięso wkładamy do rękawa. Na wierzch kładziemy porcję masła, a następnie zawiązujemy rękaw z obu stron i odkładamy do lodówki na ok. całą noc.
- Następnego dnia rozgrzewamy piekarnik na 200oC, ustawić opcję ‘grzanie góra/dół’. Rękaw należy przełożyć do blaszki, włożyć do piekarnika. Piec 60 minut. Po minięciu czasu rękaw rozcinamy i zostawiamy na 15 minut na termoobiegu na 160 C, zostawiamy w piekarniku do przestygnięcia.
- Podajemy na ciepło i zimno.
Smacznego!