Schab pieczony ze śliwką

Schab pieczony ze śliwką

Składniki:

  • 1,5 kg Schabu wieprzowego bez kości
  • 20 dag suszonych śliwek
  • 1 łyżka tymianku
  • 1 łyżka przyprawy uniwersalnej typu Kucharek
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 1 łyżeczka papryki ostrej mielonej
  • 1 łyżeczka przyprawy do zup i potraw Kucharek
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie:

  1. Schab myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Za pomocą ostrego i długiego noża robimy “tunel” dla wkładania śliwek. Wykonujemy okrągłe ruchy, tak aby wydrążyć dziurę. Powtarzamy z drugiej strony.
  2. Dokładnie nadziewamy śliwkami, tak aby wypełnić cały otwór.
  3. Przyprawy mieszamy. Powstałą mieszanką nacieramy cały schab, aby był jeszcze bardziej aromatyczny.
  4. Mięso wkładamy do rękawa. Na wierzch kładziemy porcję masła, a następnie zawiązujemy rękaw z obu stron i odkładamy do lodówki na ok. całą noc.
  5. Następnego dnia rozgrzewamy piekarnik na 200oC, ustawić opcję ‘grzanie góra/dół’. Rękaw należy przełożyć do blaszki, włożyć do piekarnika. Piec 60 minut. Po minięciu czasu rękaw rozcinamy i zostawiamy na 15 minut na termoobiegu na 160 C, zostawiamy w piekarniku do przestygnięcia.
  6. Podajemy na ciepło i zimno.


Smacznego!