Rolada z indyka nadziewana kaszanką

Rolada z indyka nadziewana kaszanką

Składniki:

  • 80 dkg piersi z indyka
  • 20 dkg boczku wędzonego
  • 4 kaszanki
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • papryka wędzona i słodka
  • olej

Przygotowanie:

  1. Filet z indyka nacinamy w jeden płat i rozbijamy delikatnie mięso. Przyprawić solą, pieprzem, papryką słodką i wędzoną.
  2. Odstawiamy do lodówki. Kroimy drobno cebulę i przesmażamy ją na oleju. Dodajemy kaszankę obraną z osłonki i pokrojoną. Przesmażamy razem i studzę.
  3. Na filecie układamy cienkie plastry boczku wędzonego, na nie rozsmarowujemy kaszankę.
  4. Zawijamy roladę. Następnie związujemy ją sznurkiem i doprawiamy papryką na wierzchu. Roladę wkładamy do worka do pieczenia.
  5. Rozgrzewamy piekarnik do temp. 230oC i pieczemy 20 minut. Po upłynięciu czasu zmniejszamy na 180oC i pieczemy 40 minut.
  6. Po upieczeniu zdejmujemy sznurek i podajemy.


Smacznego!