Rolada z indyka nadziewana kaszanką
Składniki:
- 80 dkg piersi z indyka
- 20 dkg boczku wędzonego
- 4 kaszanki
- 1 cebula
- sól, pieprz
- papryka wędzona i słodka
- olej
Przygotowanie:
- Filet z indyka nacinamy w jeden płat i rozbijamy delikatnie mięso. Przyprawić solą, pieprzem, papryką słodką i wędzoną.
- Odstawiamy do lodówki. Kroimy drobno cebulę i przesmażamy ją na oleju. Dodajemy kaszankę obraną z osłonki i pokrojoną. Przesmażamy razem i studzę.
- Na filecie układamy cienkie plastry boczku wędzonego, na nie rozsmarowujemy kaszankę.
- Zawijamy roladę. Następnie związujemy ją sznurkiem i doprawiamy papryką na wierzchu. Roladę wkładamy do worka do pieczenia.
- Rozgrzewamy piekarnik do temp. 230oC i pieczemy 20 minut. Po upłynięciu czasu zmniejszamy na 180oC i pieczemy 40 minut.
- Po upieczeniu zdejmujemy sznurek i podajemy.
Smacznego!