Pizza leśna z kiełbasą myśliwską

Pizza leśna z kiełbasą myśliwską

Składniki:

Na ciasto:

  • 13 g świeżych drożdży
  • 250 ml wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 450 g mąki
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Na pizzę:

  • 1 ząbek czosnku
  • 90 ml koncentratu pomidorowego
  • 135 g sera mozzarella
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 4 łyżki tartego parmezanu
  • 1 mała cebula czerwona pokrojona w półksiężyce
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 15 plasterków kiełbasy Myśliwskiej Suchej
  • 40 g suszonych grzybów leśnych
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ulubionych przypraw

Przygotowanie:

  1. Do misy wlewamy letnią wodę i rozpuszczamy w niej cukier, dodajemy rozkruszone drożdże. Odstawiamy na 10-15 minut w ciepłym miejscu, pod przykryciem.
  2. Mąkę przesiewamy do dużej misy. Dodajemy sól. W środku mąki robimy zagłębienie i wlewamy drożdże. Dokładnie łączymy ze sobą wszystkie składniki. Dolewamy oliwę.
    Zagniatamy przez około 5-10 minut, aż składniki dobrze się połączą, a ciasto będzie miękkie, gładkie i elastyczne.
  3. Gotowe ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Powinno podwoić swoją objętość.
  4. Gdy ciasto wyrośnie wyjmujemy je na posypany mąką blat i chwilę zagniatamy. Dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy na dowolny kształt.
  5. Wykładamy na dwie blachy wyłożone pergaminem. Pozostawiamy na kolejne 20 minut.
  6. Suszone grzyby przekładamy do garnka, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Odsączamy wodę i osuszmy. W osobnym garnku mieszamy koncentrat pomidorowy z rozdrobnionym czosnkiem, bazylią, szczyptą soli i przyprawami.
  7. Ciasto smarujemy powstałym sosem pomidorowym.
  8. Obsypujemy startym parmezanem. Układamy plasterki kiełbasy myśliwskiej. Wykładamy grzyby, nakładamy paski mozzarelli. Dodajemy cebulę.
  9. Piekarnik nagrzewamy do 240°C i pieczemy około 10-15 minut. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.


Smacznego!