Pizza leśna z kiełbasą myśliwską
Składniki:
Na ciasto:
- 13 g świeżych drożdży
- 250 ml wody
- 1 łyżeczka soli
- 450 g mąki
- 1 łyżka suszonego oregano
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Na pizzę:
- 1 ząbek czosnku
- 90 ml koncentratu pomidorowego
- 135 g sera mozzarella
- 1 łyżka suszonej bazylii
- 4 łyżki tartego parmezanu
- 1 mała cebula czerwona pokrojona w półksiężyce
- 1 pęczek natki pietruszki
- 15 plasterków kiełbasy Myśliwskiej Suchej
- 40 g suszonych grzybów leśnych
- szczypta soli
- 1 łyżeczka ulubionych przypraw
Przygotowanie:
- Do misy wlewamy letnią wodę i rozpuszczamy w niej cukier, dodajemy rozkruszone drożdże. Odstawiamy na 10-15 minut w ciepłym miejscu, pod przykryciem.
- Mąkę przesiewamy do dużej misy. Dodajemy sól. W środku mąki robimy zagłębienie i wlewamy drożdże. Dokładnie łączymy ze sobą wszystkie składniki. Dolewamy oliwę.
Zagniatamy przez około 5-10 minut, aż składniki dobrze się połączą, a ciasto będzie miękkie, gładkie i elastyczne. - Gotowe ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Powinno podwoić swoją objętość.
- Gdy ciasto wyrośnie wyjmujemy je na posypany mąką blat i chwilę zagniatamy. Dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy na dowolny kształt.
- Wykładamy na dwie blachy wyłożone pergaminem. Pozostawiamy na kolejne 20 minut.
- Suszone grzyby przekładamy do garnka, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Odsączamy wodę i osuszmy. W osobnym garnku mieszamy koncentrat pomidorowy z rozdrobnionym czosnkiem, bazylią, szczyptą soli i przyprawami.
- Ciasto smarujemy powstałym sosem pomidorowym.
- Obsypujemy startym parmezanem. Układamy plasterki kiełbasy myśliwskiej. Wykładamy grzyby, nakładamy paski mozzarelli. Dodajemy cebulę.
- Piekarnik nagrzewamy do 240°C i pieczemy około 10-15 minut. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.
Smacznego!