Kaszanka pieczona z jabłkiem i cebulką

Kaszanka pieczona z jabłkiem i cebulką

Składniki:

  • Kaszanka 500g
  • 2 cebule
  • 2 jabłka (twarde)
  • sól szczypta
  • olej

Przygotowanie:

  1. Cebulę kroimy w piórka, a jabłka ze skórką kroimy na cząstki bez nasion.
  2. Kaszankę bez zdejmowania jelita kroimy w grube plastry.
  3. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebule z solą aż się zarumieni.
  4. 2/3 podsmażonej cebuli wkładamy do naczynia żaroodpornego a następnie układamy na niej plastry kaszanki na przemian z jabłkiem.
  5. Po ułożeniu całej kaszanki i jabłka, posypujemy na wierz zostawioną wcześniej 1/3 podsmażonej cebuli.
  6. Naczynie wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180oC i pieczemy około 20 do 25 minut.
  7. Podajemy z pieczywem lub tłuczonymi ziemniakami.


Smacznego!