Kaszanka pieczona z jabłkiem i cebulką
Składniki:
- Kaszanka 500g
- 2 cebule
- 2 jabłka (twarde)
- sól szczypta
- olej
Przygotowanie:
- Cebulę kroimy w piórka, a jabłka ze skórką kroimy na cząstki bez nasion.
- Kaszankę bez zdejmowania jelita kroimy w grube plastry.
- Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebule z solą aż się zarumieni.
- 2/3 podsmażonej cebuli wkładamy do naczynia żaroodpornego a następnie układamy na niej plastry kaszanki na przemian z jabłkiem.
- Po ułożeniu całej kaszanki i jabłka, posypujemy na wierz zostawioną wcześniej 1/3 podsmażonej cebuli.
- Naczynie wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180oC i pieczemy około 20 do 25 minut.
- Podajemy z pieczywem lub tłuczonymi ziemniakami.
Smacznego!