Karkówka pieczona w musztardzie
Marynata:
- 4 łyżki musztardy sarepskiej
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej czerwonej
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- świeżo mielony pieprz ziołowy
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka suszonego rozmarynu
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Dodatkowo do pieczenia:
- 2 średnie cebule
- 2 ząbki czosnku
- kilka gałązka świeżego rozmarynu
Przygotowanie:
- Karkówkę myjemy, osuszamy i kroimy w plastry o grubości około 1,5cm .
- W misce mieszamy wszystkie składniki marynaty. Do marynaty wkładamy karkówkę i marynujemy przez noc.
- Następnego dnia układamy mięso w naczyniu żaroodpornym, wlewamy pozostałą część marynaty, posypujemy posiekanym czosnkiem.
- Cebulę kroimy w półksiężyce, układamy w naczyniu dookoła karkówki.
- Na wierzch układamy świeży rozmaryn. Naczynie żaroodporne przykrywamy folią aluminiową (matową stroną do mięsa).
- Pieczemy karkówkę przez około 1,5 godziny w 160 st. C.
- Po godzinie zdejmujemy folię, zwiększamy temperaturę do 190 st. C i pieczemy jeszcze przez 20 minut.
Najlepiej smakuje z młodymi ziemniaczkami i świeżo tartymi buraczkami. Idealna propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny.
Smacznego!