Kabanosy królewskie w cieście francuskim

Kabanosy królewskie w cieście francuskim

Ciasto można przygotować własnoręcznie (przepis poniżej) lub użyć gotowego ciasta francuskiego.
Ciasto francuskie przepis podstawowy

Składniki

Składniki na ciasto:

  • 2 kostki masła prawdziwego 82%
  • 1 szklanka bardzo zimnej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 150 g mąki krupczatki
  • 250 g mąki pszennej

Składniki na nadzienie:

  • 300 g Kabanosów Królewskich
  • 1 jajko
  • 1 łyżka pieprzu ziołowego grubo mielonego
  • 10 plastrów żółtego sera

Przygotowanie:

  1. Rozpuszczamy sól w zimnej wodzie.
  2. W tym samym czasie, na wolnym ogniu w garnku rozpuszczamy ¾ kostki masła.
  3. Do miski wsypujemy obie mąki i mieszamy je razem.
  4. Dodajemy słoną, zimną wodę i rozpuszczone masło.
  5. Zagniatamy szybko ciasto, formując kulę. Zawijamy ją w folię spożywczą i odkładamy na dwie godziny do lodówki.
  6. Pozostałe masło pozostawiamy do zmięknięcia, w temperaturze pokojowej. Następnie ucieramy je na gładką, jednolitą masę.
  7. Utarte masło wykładamy na papier do pieczenia i rozprowadzamy łopatką na grubość dwóch centymetrów. Przykrywamy drugą warstwą papieru i odkładamy do lodówki.
  8. Po upływie dwóch godzin, wyciągamy cisto z lodówki na stolnice oprószoną mąką. Ciasto należy rozwałkować w jednym kierunku, najlepiej z dołu do góry. Następnie wykładamy na nie masło z lodówki i zawijamy w kopertę, masło musi zostać zamknięte w cieście. Całość należy rozwałkować, tak aby powstał prostokąt trzykrotnie dłuższy niż jego szerokość. Składamy ciasto na trzy części, brzegi mają wejść do wewnątrz. Powinien powstać mniejszy prostokąt. Znów odkładamy ciasto na dwie godziny do lodówki.
  9. Po upływie dwóch godzin wyciągamy ciasto z lodówki na stolnicę oprószoną mąką, rozwałkowujemy od góry do dołu. Składamy na trzy części i umieszczamy w lodówce na dwie godziny. Powtarzamy tę czynność sześć razy.
  10. Na koniec bezpośrednio przed pieczeniem rozwałkowujemy na grubość 4-5 milimetrów.
  1. Ciasto francuskie kroimy w paski, a kabanosy na pół.
  2. Każdą połówkę owijamy plasterkiem żółtego sera oraz paskiem ciasta francuskiego, posypujemy pieprzem.
  3. Układamy je na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem.
  4. Ich wierzch smarujemy rozmieszanym jajkiem.
  5. Całość pieczemy około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.

Tak przygotowane kabanosy wyśmienicie łączą się z dipem pomidorowym lub dipem bazyliowym. Smacznego!