Hamburgery z łopatki

Hamburgery z łopatki

Składniki:

Składniki na mięso:

  • 800 g łopatki wieprzowej bez kości
  • 1 mała cebula
  • 1,5 łyżeczki tymianku suszonego
  • 1 łyżka musztardy
  • 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 8 bułek do hamburgerów
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 5 łyżek wody

Dodatki:

  • 2 pomidory
  • 3 ogórki konserwowe
  • 2 czerwone cebule
  • ¼ główki sałaty

Sos:

  • 4 łyżki majonezu
  • 3 łyżki ketchupu pikantnego
  • 1 łyżka musztardy
  • szczypta pieprzu chilli cayenne mielone

Przygotowanie:

  1. Zmielone mięso z łopatki przełożyć do miski w, której będzie nam dobrze mieszać. Do łopatki dodajemy musztardy, cebulkę pokrojoną w kostkę, sól, wodę oraz tymianek. Po dodaniu wszystkich składników, mięso dokładnie wyrabiamy ręką do uzyskania spójnej masy. Przygotowane mięso wkładamy do lodówki na około godzinę.
  2. Kiedy mięso jest w lodówce w tym czasie przygotujemy sos do naszych hamburgerów. Do naczynia dodajemy majonez, ketchup, musztardę oraz chili następnie wszystko mieszamy.
  3. Czerwoną cebulę, ogórki konserwowe i pomidory pokroić w plastry. Liście sałaty umyć i osuszyć.
  4. Mięso wyjąć z lodówki a następnie uformować z niego 8 płaskich okrągłych kotletów.
  5. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotlety po 5 minut z każdej strony. Kotlety po tym czasie będą soczyste i dobrze usmażone.
  6. Bułki do hamburgerów przecinamy na pół, następnie rozgrzewamy suchą patelnię i podpiekamy bułki z jednej strony, aby były chrupiące.
  7. Ciepłe i chrupiące bułki smarujemy wcześniej przygotowanym sosem. Na jednej stronie bułki układamy sałatę, ciepłego kotleta oraz plastry pomidora,ogórka konserwowego i cebule czerwoną. Całość przykrywamy drugą posmarowaną połówką bułki.


Smacznego!