Hamburgery z łopatki
Składniki:
Składniki na mięso:
- 800 g łopatki wieprzowej bez kości
- 1 mała cebula
- 1,5 łyżeczki tymianku suszonego
- 1 łyżka musztardy
- 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 8 bułek do hamburgerów
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 5 łyżek wody
Dodatki:
- 2 pomidory
- 3 ogórki konserwowe
- 2 czerwone cebule
- ¼ główki sałaty
Sos:
- 4 łyżki majonezu
- 3 łyżki ketchupu pikantnego
- 1 łyżka musztardy
- szczypta pieprzu chilli cayenne mielone
Przygotowanie:
- Zmielone mięso z łopatki przełożyć do miski w, której będzie nam dobrze mieszać. Do łopatki dodajemy musztardy, cebulkę pokrojoną w kostkę, sól, wodę oraz tymianek. Po dodaniu wszystkich składników, mięso dokładnie wyrabiamy ręką do uzyskania spójnej masy. Przygotowane mięso wkładamy do lodówki na około godzinę.
- Kiedy mięso jest w lodówce w tym czasie przygotujemy sos do naszych hamburgerów. Do naczynia dodajemy majonez, ketchup, musztardę oraz chili następnie wszystko mieszamy.
- Czerwoną cebulę, ogórki konserwowe i pomidory pokroić w plastry. Liście sałaty umyć i osuszyć.
- Mięso wyjąć z lodówki a następnie uformować z niego 8 płaskich okrągłych kotletów.
- Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotlety po 5 minut z każdej strony. Kotlety po tym czasie będą soczyste i dobrze usmażone.
- Bułki do hamburgerów przecinamy na pół, następnie rozgrzewamy suchą patelnię i podpiekamy bułki z jednej strony, aby były chrupiące.
- Ciepłe i chrupiące bułki smarujemy wcześniej przygotowanym sosem. Na jednej stronie bułki układamy sałatę, ciepłego kotleta oraz plastry pomidora,ogórka konserwowego i cebule czerwoną. Całość przykrywamy drugą posmarowaną połówką bułki.
Smacznego!