Wszystkie przepisy
Ciasto można przygotować własnoręcznie (przepis poniżej) lub użyć gotowego ciasta francuskiego.
1. Karkówkę myjemy, osuszamy i kroimy w plastry o grubości około 1,5cm .
2. W misce mieszamy wszystkie składniki marynaty. Do marynaty wkładamy karkówkę i marynujemy przez noc.
1. Do misy wlewamy letnią wodę i rozpuszczamy w niej cukier, dodajemy rozkruszone drożdże. Odstawiamy na 10-15 minut w ciepłym miejscu, pod przykryciem.
2. Mąkę przesiewamy do dużej misy. Dodajemy sól. W środku mąki robimy zagłębienie i wlewamy drożdże. Dokładnie łączymy ze sobą wszystkie składniki. Dolewamy oliwę.
1. Serek śmietankowy mieszamy z chrzanem.
2. Następnie smarujemy nim tortillę, układamy plastry szynki i wykładamy rukolę.
3. Całość zwijamy w rulonik.
1. Ugotowane jajko drobno posiekaj. Dodaj majonez i ketchup oraz posiekaną natką pietruszki. Dokładnie wymieszaj na jednolitą pastę.
2. Powstałą pastą posmaruj pieczywo. Na każdą z posmarowanych kromek nałóż Krakowską suchą, sałatę oraz plasterki ogórka.
1. Schab myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Za pomocą ostrego i długiego noża robimy “tunel” dla wkładania śliwek. Wykonujemy okrągłe ruchy, tak aby wydrążyć dziurę. Powtarzamy z drugiej strony.
2. Dokładnie nadziewamy śliwkami, tak aby wypełnić cały otwór.
1. Kaszę wsypujemy do garnka, zalewamy szklanką wrzątku, solimy i gotujemy 10 min na wolnym ogniu. Studzimy, mieszamy delikatnie, aby ziarna rozdzieliły się, przekładamy do miski
2. Jajka gotujemy na twardo, odcedzamy i zalewamy zimną wodą do całkowitego ostygnięcia.
1. Filet z indyka nacinamy w jeden płat i rozbijamy delikatnie mięso. Przyprawić solą, pieprzem, papryką słodką i wędzoną.
2. Odstawiamy do lodówki. Kroimy drobno cebulę i przesmażamy ją na oleju. Dodajemy kaszankę obraną z osłonki i pokrojoną. Przesmażamy razem i studzę.
1. Zmielone mięso z łopatki przełożyć do miski w, której będzie nam dobrze mieszać. Do łopatki dodajemy musztardy, cebulkę pokrojoną w kostkę, sól, wodę oraz tymianek. Po dodaniu wszystkich składników, mięso dokładnie wyrabiamy ręką do uzyskania spójnej masy. Przygotowane mięso wkładamy do lodówki na około godzinę.
1. Rozgrzewamy na patelni niewielką ilość oleju.
2. Cebulę obieramy, kroimy w piórka.
3. Wrzucamy cebulę na rozgrzany olej.
1. Cebulę kroimy w piórka, a jabłka ze skórką kroimy na cząstki bez nasion.
2. Kaszankę bez zdejmowania jelita kroimy w grube plastry.
3. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebule z solą aż się zarumieni.