Sałatka z kaszy gryczanej białej
Składniki:
- 100g (pół szkl.) kaszy gryczanej
- 4 jajka
- 2 pomidory lub 10-15 pomidorków koktajlowych
- 1/4 pęczka szczypiorku
- 1/4 pęczka pietruszki
- 2 łyżki posiekanych orzechów
- 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Kaszę wsypujemy do garnka, zalewamy szklanką wrzątku, solimy i gotujemy 10 min na wolnym ogniu. Studzimy, mieszamy delikatnie, aby ziarna rozdzieliły się, przekładamy do miski
- Jajka gotujemy na twardo, odcedzamy i zalewamy zimną wodą do całkowitego ostygnięcia.
- Ostudzone jajka obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do kaszy. Pamiętajmy o pozostawieniu jednego jajka do dekoracji.
- Zioła myjemy, osuszamy i siekamy drobno. Następnie pomidory kroimy w kostkę Dodajemy wszystko do kaszy.
- Do sałatki dodajemy również posiekane orzechy, jogurt i szczyptę pieprzu. Delikatnie mieszamy.
- Dekorujemy ćwiartkami jajka, pomidorkami i zieleniną.
Smacznego!