Sałatka z kaszy gryczanej białej

Sałatka z kaszy gryczanej białej

Składniki:

  • 100g (pół szkl.) kaszy gryczanej
  • 4 jajka
  • 2 pomidory lub 10-15 pomidorków koktajlowych
  • 1/4 pęczka szczypiorku
  • 1/4 pęczka pietruszki
  • 2 łyżki posiekanych orzechów
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Kaszę wsypujemy do garnka, zalewamy szklanką wrzątku, solimy i gotujemy 10 min na wolnym ogniu. Studzimy, mieszamy delikatnie, aby ziarna rozdzieliły się, przekładamy do miski
  2. Jajka gotujemy na twardo, odcedzamy i zalewamy zimną wodą do całkowitego ostygnięcia.
  3. Ostudzone jajka obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do kaszy. Pamiętajmy o pozostawieniu jednego jajka do dekoracji.
  4. Zioła myjemy, osuszamy i siekamy drobno. Następnie pomidory kroimy w kostkę Dodajemy wszystko do kaszy.
  5. Do sałatki dodajemy również posiekane orzechy, jogurt i szczyptę pieprzu. Delikatnie mieszamy.
  6. Dekorujemy ćwiartkami jajka, pomidorkami i zieleniną.


Smacznego!